Τοποθεσία

Το νησί της Σπιναλόγκας

Το νησί της Σπιναλόγκας βρίσκεται στον κόλπο της Ελούντας στη βορειοανατολική Κρήτη, στο Λασίθι, απέναντι από την πόλη της Πλάκας.

Η Σπιναλόγκα ήταν μέρος του νησιού της Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας το νησί χαράχθηκε από την ακτή για αμυντικούς σκοπούς και χτίστηκε εκεί ένα οχυρό. Το νησί χρησιμοποιήθηκε και ως αποικία λεπρών τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, το ακατοίκητο νησί είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της Κρήτης και εκτός από την εγκαταλελειμμένη αποικία λεπρών και το φρούριο, η Σπιναλόγκα είναι γνωστή για τις μικρές παραλίες με βότσαλο και τα ρηχά νερά της.

Χωριό Πλάκα

Το χωριό Πλάκα βρίσκεται στο εκπληκτικό σκηνικό του κόλπου του Μιραμπέλου, ακριβώς απέναντι από το νησί της Σπιναλόγκας. Κάποτε ήταν ένα μικροσκοπικό ψαροχώρι και πριν από λίγα χρόνια σύχναζαν μόνο λίγοι ατομικιστές ταξιδιώτες. Αυτό έχει αλλάξει και δημιουργήθηκαν πολλά ξενοδοχεία και ταβέρνες, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα πολύ ωραίο και ήσυχο μέρος για να επισκεφθείτε. Μπορείτε να φτάσετε στην Πλάκα με λεωφορείο, αυτοκίνητο ή ταξί μέσω ενός γραφικού δρόμου 10 χιλιομέτρων από τον Άγιο Νικόλαο.

Ελούντα

Η Ελούντα είναι ένα μικρό ψαροχώρι που βρίσκεται στον νομό Λασιθίου, στην ακτογραμμή κοντά στην πόλη του Αγίου Νικολάου. Βρίσκεται απέναντι από τον κόλπο της Σπιναλόγκας. Ο οικισμός της Ελούντας χρονολογείται από την αρχαιότητα. Η ρωμαϊκή πόλη Olous απέχει λίγα μόλις μέτρα από τη σημερινή τοποθεσία του χωριού. Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολούς είναι βυθισμένος κοντά στις αλυκές της Ελούντας και είναι ορατός ακόμα και σήμερα. Η Ελούντα έγινε τουριστικό θέρετρο στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1980 και του 1990, η το μέρος είδε μια τεράστια τουριστική ώθηση που είχε ως αποτέλεσμα το χωριό στο χωριό και τον πληθυσμό του να αυξηθεί σημαντικά.